Egy korábbi cikkünkben részletesen taglaljuk a pálinka opálosodásának okait és annak javítását. Több olyan körülmény is bekövetkezik, melynek során a pálinkánk nem lesz tökéletesen átlátszó, "tiszta".
Ebben a blogbejegyzésben a rezes törés okozta elszíneződésre fogunk kitérni és beszélünk annak javítására szolgáló kationcserélő gyanta működési elvéről és használatáról.
Először tisztázzuk: mire használható a kation-cserélő műgyanta?
A „rezes-törés” megszüntetésére, mivel a fém (főként réz) ionokat cseréli nátrium ionokra. FONTOS! A kozmaolaj okozta opálosodásra nem megfelelő. Erre sokkal inkább hatékony eszköz a szűrőpapír.
Egy töltet gyanta szinte örökké használható, de kb. 50 liter pálinka után érdemes regenerálni.
Az elhasznált kationcserélő-gyanta regenerálásának menete:
- Készítsen 1 liter telített sóoldatos vizet. (1l víz + 3-5 ek. só)
- Csavarja le a szűrőház tetejét, majd öntse bele a benne található gyantát a sóoldatos vízbe.
- Két óra elteltével öntse vissza a szűrőházba a regenerált gyantát.
- Folyasson át a rendszeren 5 liter tiszta vizet, hogy átmossa a sótól.
Miért érdemes akkor is használni a gyantát, ha nem áll fenn a rezes törés?
Ha nincs ilyen probléma, akkor is érdemes a pálinkát átfolyatni a szűrő készleten, mert végeredménynek egy selymesebb, lágyabb ízt érhetünk el, olyan lesz, mintha már egy pihent - érlelt pálinkát fogyasztanánk.
Tudtad? |