A pálinkafőzés törvényi szabályozása

I'Make webáruház
2023. 07. 13. 12:35:21
A pálinkafőzés törvényi szabályozása

Magyarországon engedélyezett a magánfőzés, az alábbi szabályok betartásával.

A magánfőzésre vonatkozó speciális szabályokat a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (továbbiakban: Jöt.) 143. §-a szabályozza.

Fenti paragrafus (1) bekezdése alapján a magánfőző a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változás az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.

A (2) bekezdés alapján az (1) bekezdés szerinti bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.

A (3) bekezdés alapján magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020.évi CXVIII. törvény 84.§-a szerint a Jöt. 143. §(5)-(7) bekezdése helyébe 2021. január 1.-jei hatállyal új rendelkezés lép, melyek alapján megszűnik a párlat adójegy igénylése, helyette a magánfőzőnek a párlat előállítását megelőzően bejelentést kell tennie a tervezett párlat előállításáról.

A bejelenés papíron (személyesen benyújtva vagy postai úton) és elektronikus úton egyaránt benyújtható. A bejelentés a benyújtásához új nyomtatvány került  kialakításra, NAV_J49 Jelöléssel, „Bejelentés a magánfőzött párlat előállításáról” elnevezéssel. A nyomtatvány 2021.január 1.-től elérhető a NAV honlapján, a Nyomtatványkitöltő programok felületen.

  • A Jöt. 143. § (5) bekezdése alapján a tárgyévben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző az előállítást megelőzően bejelentést tesz az állami adó-és vámhatósághoz. A magánfőző a bejelentésben megadja nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, az előállítani kívánt párlat mennyiségét literben, valamint nyilatkozik arról, hogy a magánfőzésre vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfelel. A bejelentés alapján az állami adó- és vámhatóság magánfőzöttpárlat-származási igazolást állít ki és küld meg a magánfőző részére.
  • A Jöt 143. § (6) bekezdése alapján, ha a magánfőző a bejelentett párlatmennyiségnél több párlatot állít elő, akkor a tárgyév végéig bejelenti a többlet mennyiségét literben az állami adó- és vámhatósághoz. A magánfőző a bejelentésben megadja az (5) bekezdés szerinti adatokat és nyilatkozatot. A bejelentés alapján az állami adó- és vámhatóság magánfőzöttpárlat-származási igazolást állít ki és küld meg a magánfőző részére.
  • A Jöt 143.§ (7) bekezdése alapján az állami adó-és vámhatóság magánfőzöttpárlat- származási igazolások átadásáról nyilvántartást vezet, egyúttal az átadásról értesíti a desztillálóberendezés tárolási, használati helye szerinti önkormányzatot.
  • A Jöt 132. § (4) bekezdése alapján a magánfőző tárgyévben legfeljebb 86 liter párlatot állíthat elő, amely mennyiség adómentes.
  • A Jöt 143. § (8) bekezdése alapján az évente magánfőzés keretében előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a magánfőző a többletmennyiséget köteles haladéktalanul bejelenteni az állami adó- és vámhatóságnak és az állami adó- és vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.
  • A Jöt 143. § (9) bekezdése alapján a magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag adóraktár részére értékesíthető.
  • A Jöt 143. § (10) bekezdése alapján a magánfőzött párlat eredetét a magánfőzöttpárlat- származási igazolás igazolja.

A fentebb ismertetett szakmai vélemény általános tájékoztatásnak minősül, amely a jogalkotásról szólót 2010.évi CXXX. törvény értelmében nem bír kötelező erővel bírság vagy más hatóság előtt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Pálinkafőzők